Naperőmű menetrend - megbízható prognózis

Naperőmű menetrend - megbízható prognózis

Mi tét? Mennyi pénzről van szó? Csak a pénz, vagy más is kérdés?

2019. március 01. - Astrasun

Korábban (2018 közepéig) nem kellett naperőművek részére menetrendet adni. 

Amikor az Astrasunnal felépítettük az első 260 kW-os kát-os kiserőművet 2016-ban, akkor könnyű volt az élet: elég volt havi egy számlát kiállítani a Mavirnak és ők fizettek.

 Ahogyan megnövekedett a megújulók aránya, úgy lett egyre nagyobb probléma a nehezen, vagy alig előrejelezhető termelés, ami ingadozást okoz a hálózaton. Ezt sokféleképpen lehet kiegyenlíteni: pl. kisegítő erőművekkel, akkumlátoros tárolókkal stb. Ez mind költséges eljárás, aminek a költségeit igyekszik a szabályozás áthárítani a termelőkre.

Mi a jelen helyzet?

  1. "július 1-jétől alkalmazandó menetrendadási és menetrendtartási kötelezettségeket az alábbi jogszabályok részletezik:

→ a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet;"

Ez egy igencsak nehezen értelmezhető jogszabály, de a kát-os kiserőművek részére a lényege mindössze ennyi:

ha sikerül előző nap 10 óráig megadni a következő napi termelést negyedórás bontásban, akkor plusz 3 Ft. prémium jár minden kWh után. Még tévedni is lehet egy kicsit.

Ha napközben derül ki, hogy nagyon mellément a becslés, akkor intraday módon lehet korrigálni 3 órával előre, ekkor, ha ez sikrül, akkor 2 Ft. a bónusz. 

Metáros projekteknél rosszabb a helyzet: bónusz nincsen, viszont tévedés esetén büntetés jár.

Még nem találkoztam olyan emberrel, aki néhány hónapnál tovább bírta volna lelkileg, idegileg a menetrendadást!

Nagyon kudarcos terület: változékony időben szinte biztosan mellémegy a tipp. Ha nagyon tehetséges valaki, akkor éves szinten talán el tud érni 0,8  - 1 Ft-ot./ Kwh. Persz ez minden nap feltéelez egy aktív munkavégzést és egy folyamatos rendelkezése állást hétvégenként is.

Ez nem egyszerű helyzet, mindenki el tudja képzelni, hogy épp egy munka kezdődne, de beborul az idő: most mit csináljak? Dolgozzak, vagy javítsam a menetrendet? Aztán másnap kiderül, hogy felesleges volt a javítás, met rossz volt a tipp. A legtöbben itt - helyesen - azzal foglalkoznak, amihez értenek és ezt a menetrendadást átengedik a profiknak. Hogy kia profi, kicsit késöbb taglalom.

A következő bejegyzlsben azt beszéljük át konkrét napi termelési példákon ketesztül, hogy  miért is nehéz eltalálni a termelést?

 Ha kérdés van, addig is dr.attila@astrasun.solar, várom az emailt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://naperomumenetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr7214661015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása