Naperőmű menetrend - megbízható prognózis

Naperőmű menetrend - megbízható prognózis

Hogyan buknak el a menetrendező cégek - 2020 megjött a kiegyenlítő energia szabályozás

2020. január 27. - Astrasun

"Az illúzió drága dolog"

Egy remek magyar filmben, a Kaméleonban hangzik el valami hasonló. (Ha nem láttad, kötelező megnézni!).

A tavalyi nagy hajrában sokan szerződtek startupokkal, akiknek sem az üzleti múltjuk, sem a kellő tőke nem állt rendelkezésre. Hazai tapasztalat sem volt meg.

Ezeket már akkor is kiemelt kockázatként kezeltük és az Astrasunnál végül úgy döntöttünk, hogy amíg el nem telik egy kis idő, addig megfigyeljük a piacot és nem leszünk aktív menetrend szolgáltatók. Akivel pedig leszerződünk saját részre a menetrendezésre, az csakis egy nagyon nagy vállalat lehet. Így is tettünk.

A váratlanul megjelenő kiegyenlítő energia szabályozás (2019. december 30.) meg is hozta a piaci zavart.

Ilyesféle emailek keringtek az elmúlt hetekben (2020. január):

"Ma megjelent az MAVIR új 2019 második félévi kiegyenlítő energia ár és KÁT mérlegkör táblázata. (...)

Sajnos az ilyen mértékű áremelkedést az árazásunk nem tudja elviselni és nem tudunk olyan forgatókönyvet szimulálni, ahol a kockázataink elviselhető szinten járnának a jelenlegi árazás mellett. Így a 2019.01.10.-én kiküldött árazásunkat nem tudjuk tartani. Kérlek a kiküldött szerződést ne írd alá, ne küldd vissza, mert nem tudjuk teljesíteni, hiszen az részünkről rögtön csődöt jelentene.

Elnézést kérünk, de ilyen mértékű kiegyenlítő energia áremelkedés nem volt előre látható, se kiszámítható!"

Ami egyeseknek a vég, az másoknak a kezdet. Valójában egy bomba üzlet, egy új szolgáltatási piac megszületését látjuk - igaz, hogy ezen a pályán már csak a nagyoknak lesz helyük. Menetrendezni is lehet, csak más eszközökkel kell majd dolgozni. 

Kíváncsian várjuk a piac fejlődését. Hogy kivel szerződtünk mi, nagyon szívesen megosztjuk, csak vegyed fel velünk a kapcsolatot emailen. Ebben a blogban nem akarunk senkit sem reklámozni és semmilyen anyagi hasznunk nincsen abból, hogy közzétesszük az álláspontunkat. Neked Kedves Olvasó viszont tanulságos lehet ez a történet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://naperomumenetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr1515430538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása